Sova med hunden eller inte?

En av de frågor som delar hundägare i två läger är huruvida man ska sova med hunden i sängen eller inte. Det finns flera argument för och emot, och här tänkte vi ta upp några av de vanligaste, så att du själv kan bilda dig en uppfattning om du känner dig osäker på hur du ska göra.

Ett argument mot att låta hunden sova i sängen är till exempel att det underminerar ens auktoritet som flockledare. De som använder detta argument menar vanligtvis att man visar hundarna deras roll som undergivna i flocken genom att låta dem sova på golvet. De flesta hundexperter menar dock att det inte finns någon grund för detta argument, och att det finns gott om andra sätt att visa sin auktoritet som flockledare om man vill låta sin hund sova i sängen.

Det vanligaste argumentet för, och det enda som egentligen behövs, är att det är mysigt att sova tillsammans med sin hund. Det finns också studier som visar att man faktiskt sover bättre om man har en hund eller en katt i sängen eftersom man känner sig tryggare och lugnare då. Förutsättningen för detta är dock att man har en tillräckligt stor säng, så att både hund och människa kan bre ut sig i sängen utan att stöta i varandra – om man ständigt vaknar för att man blir sparkad av något av hundens fyra ben kommer man knappast att få en god natts sömn. En bra idé kan till exempel vara att investera i en kontinentalsäng, som har plats för både tvåbenta och fyrbenta varelser. Du hittar kontinentalsängar och många andra typer av sängar på Furniturebox.se.

Något annat som är viktigt att ha i åtanke om man vill låta hunden sova i sängen är att man måste vara beredd på att byta lakan i sängen oftare. En hund medför nämligen oundvikligen smuts till sängen, till exempel i form av grus från tassarna och hundhår som de fäller. De som tycker om att dela säng med sitt husdjur skulle dock sannolikt säga att det är mer än värt den extra städningen för att få mysa tillsammans om nätterna och under långa sovmorgnar.

Rebecka Författare