Brandhärdshund – i samhällets tjänst

En brandhärdshund är en hund som används vid brottsplatser där man misstänker att en brand har anlagts. De har tränats för att med hjälp av sin välutvecklade nos kunna spåra rester av brandfarliga rester och på så sätt ge en hänvisning om var branden kanske startade. Hittas brandfarliga vätskor i en brandhärd kan branden ha varit anlagd. På platsen för brandens eventuella start kan spår av mordbrännaren finnas. Ibland kallas kallas brandhärdshund också för brandhund. En sådan hund kan precis som andra hundar i tjänst vara till ovärderlig hjälp för oss människor. Istället för att ägna kanske veckor för att undersöka en brottsplats så gör hunden det på ett litet kick. Med hjälp av hunden kan kanske flera människoliv räddas.

Få brandhärdshundar i Sverige

Hunden använder sin välutvecklade nos

Idag finns det endast ett fåtal brandhärdshundar i Sverige. De som finns arbetar för polisen och får vara beredda att resa kors och tvärs över landet där det kan behövas. Dit de kommer gör de alltid stor nytta och det är inte svårt att bli imponerad av hundarnas enorma kompetens. Ett års utbildning krävs för att bli en certifierad brandhärdshund. Civila personer behöver knappast en brandhund, men man kan lätt träna sin hund i spårning och sök ändå. Två personer behövs för att träna, en gömmer sig och den andre släpper lös hunden på angiven signal via till exempel komradio. hyra komradio är lätt, så man behöver inte köpa.

Sätter P för pyromaner

Brandhärdshundar är till stor hjälp vid anlagda bränder. De hittar brandfarlig vätska med millimeterprecision. Det är svårt att inte bli imponerad av hundens enorma kompetens och snabbhet. Dessa hjältar bland hundar låg bakom gripandet av en känd pyroman som gäckat polisen en tid. En kvinnlig pyroman härjade i Sala och hennes brottsliga karriär tog slut i och med en brandhärdshund. Hunden är inte bara människans bästa vän den är också vår bästa kollega.

| 0 |

Författare