Giftiga växter och livsmedel för hundar

De allra flesta vet att hundar inte ska äta choklad, eftersom det är giftigt för dem. Det är dock betydligt fler saker än bara choklad som man måste se upp med när det gäller hundar, då det finns många andra saker i köket och hemmet som hundar kan ta skada av. I flera fall kan det till och med ha dödlig utgång.

En sak som många inte tänker på är till exempel att det finns många krukväxter som är giftiga för hundar. Några exempel på giftiga växter är tulpaner, liljor, liljekonvalj, azalea, påskliljor, fredskalla, julstjärna, amaryllis och hyacint. Visst är det ovanligt att vuxna hundar tar en tugga av en krukväxt, men det är inte helt osannolikt. Särskilt valpar tenderar att tugga på allt de kommer åt, precis som små barn. Krukväxterna får man med andra ord helt enkelt undvika om man är hundägare. De plantor och växter som vanligtvis planteras utomhus i trädgården kan man dock ändå odla om man skulle vilja. Då får man bara se till att hålla dem isolerade från hunden, på en plats där den inte kan komma åt växterna. Ett växthus fungerar till exempel ypperligt för ändamålet. På Skanskabyggvaror.se finns växthus som passar alla ändamål, hur mycket eller lite man än vill odla i det.

Det är också många av de saker som man hittar i köket som kan få allvarliga konsekvenser för hunden. Förutom choklad ska man akta sig för att ge sin hund lök, salt (eller mycket salta livsmedel), russin, vindruvor, xylitol, deg och macadamianötter. Vissa saker är enkelt att förstå varför det är farligt för hundar (degen kan till exempel jäsa i magen och saltbalansen kan förstöras om de får i sig för mycket salt), medan andra saker, som lök och vindruvor, helt enkelt beror på att de innehåller ett ämne som hundar inte tål.

Rebecka Författare