Jakthundar

Många jägare väljer att skaffa en jakthund som partner och sällskap i jakten. Det finns flera typer av jakt och minst lika många jakthundar av olika ras. Vissa jakthundsraser passar till fågeljakt och liknande, medan andra är som gjorda för jakt på räv eller vildsvin. Det finns egentligen ingenting som säger att man måste ha en hund av en viss ras för att den ska kunna jaga, en hund av korsningsras kan jaga precis lika bra som en laika eller tysk jaktterrier om den bara tränas rätt redan från början. Inom aveln satsar man dock hårt på att avla fram hundar av raser som använts inom jakt under flera år tillbaka. En valp med meriterade föräldrar, och vars föräldrar gjort olika typer av jaktprov kan kosta långt över 10 000 kronor.

Vad innebär det att ha jakthund?

Om man vill skaffa en jakthund finns det en hel del man måste tänka igenom innan hundköpet sker. Att ha en hund innebär ett stort ansvar oavsett om det är en jakthund eller en sällskapshund det handlar om. En jakthund är dock ofta lös i skog och mark och det är därför mycket viktigt att se till att man har pli på sin hund. En jakthund får till exempel inte vara aggressiv, varken mot djur eller människor om hunden ska vara lämpad att använda. Om man släpper en jakthund får den till exempel inte ge sig in i inhägnader för tamboskap och där attackera dessa. Hunden måste också vara tränad i att inte visa aggression mot människor. I skogen råder allemansrätten under årets alla dagar och bara på grund av jakt kan andra inte förbjudas röra sig i skogen. Ägare av en jakthund måste vara medvetna om detta och se till att hunden också accepterar andra människor i skogen.

Vilken utrustning behövs för jakt?

När man ska jaga behövs egentligen inte mycket utrustning. Bra och sköna kläder är en fördel. Om man har en jakthund behövs ingen speciell utrustning till den. Många väljer att ha GPS och pejl på sina hundar men det är inget måste. Skyddsvästar och liknande är heller inget måste, utan det går bra med ett bra reflexhalsband. Självklart bör man alltid ha med vatten till hunden och det är också bra att se till att man har med sig ett koppel under jakten. Beroende på vad man jagar behövs också rätt typer av vapen. Ofta har man också med sig en kniv. med ett stabilt jakttorn kommer man upp en bit under jakten, men många gånger går det lika bra att stå på direkt på marken. Mycket annat behövs egentligen inte.

Rebecka Författare