Hunden är människans bästa vän. Det har man fått höra många gånger om och naturligtvis ska din lilla vän också ha sig ett eget hus i din trädgård. En hundkoja kan bli en plats dit din hund kan gå om den vill ligga i lugn och ro och bara slappa i solen, men även där den kan gömma sig och söka skydd om det regnar och blåser. Det finns flera saker som du behöver tänka på när du ska bygga dig en hundkoja och här berättar vi precis vad.
Placering och storlek
För att din hundkoja ska bli så bra som möjligt är det naturligtvis viktigt att du använder dig av högkvalitativt material. Hos Buildor kan du hitta riktigt bra virke som du kan använda och även mängder med olika verktyg som kan komma väl till hands. Innan du åker iväg och köper materialet ska du dock tänka på följande;
- Var tänker du placera hundkojan?
- Hur stor hundkoja måste du bygga för att den ska passa din hund?
- Hur ska konstruktionen se ut?
Det första som du ska börja att fundera över är var du tänker att hundkojan ska stå. Det är viktigt att solen inte har någon möjlighet att lysa rakt in, eftersom hunden då inte kommer att kunna söka skydd. Hundkojan kan också komma att bli alldeles för varm. Dock bör hundkojan stå på ett sådant sätt att din hund kan få en bra uppsikt över trädgården och kanske även där den brukar hålla till mest.
Storleken på kojan är av högsta vikt. Din hundkoja får inte bli för liten. På Jordbruksverket kan du hitta vilka mått som gäller, men en vägledning är att du mäter hunden från nosen till svansfästet och därefter multiplicerar den längden med 1,1-1,2 cm. Detta gäller både längd, höjd och bredd.
Välj rätt typ av material
Även om du vet med dig att materialet du har köpt är av bra kvalitet måste du även säkerställa att du använder dig av rätt material överhuvudtaget. Med det menar vi att du ska välja material som inte låter alldeles för mycket, till exempel att det låter högt inne i kojan när regndroppar landar på taket. Hundar har nämligen en betydligt bättre hörsel än människor och är därför mer känsliga för höga ljud. Det kan således vara en god idé att försöka undvika material som till exempel stål eller plåt till tak.
Trots det måste hundkojan ändå vara mycket stabil och kunna stå emot vind, väder och rusk. Under vintern ska taket på hundkojan kunna klara av att hantera tyngden från snö, men även fukt under höst och vår, samt sol under sommaren. Naturligtvis får du inte glömma bort vikten av god ventilation.