Människans bästa vän

 

Pratar man om människans bästa vän vet alla vem man menar. Hunden såklart! Sällskapsdjuret som följt människan i flera hundra år och alltid stått vid vår sida. Hunden sägs vara det ultimata husdjuret då de är lätta att ta med överallt, är väldigt trogna och lojala och lever i många år.

Olika hundraser

Det finns flera hundra olika hundraser i världen, vissa är väldigt sällsynta och svåra att få tag på och vissa är mer vanliga. Bland de vanligaste hundraserna i Sverige finns stora hundar som rottweiler, golden retriver och schäfer. Dessa syns i nästan vartenda kvarter och är oerhört populära. Också små hundar som chihuahua, mops och fransk bulldog är väldigt populära. I regel är små hundar vanligast inne i stan medan stora hundar är vanligare ute på landet, förmodligen för att stora hundar kräver mer plats. Sveriges vanligaste hundras är labrador, vilket inte så konstigt med tanke på att de är både vackra, har ett bra humör och är extremt lojala.

Aktiviteter med hund

En hund behöver inte bara vara sällskap utan kan vara med på en mängd aktiviteter. Hundutställningar och agilitytävlingar är särskilt utformade för hundägare och chans till ett tätare samarbete mellan hund och människa. Sedan finns det mer klassiska aktiviteter så som att ta med hunden ut och jaga eller lära den avancerat spårningsarbete. Hundar är vana arbetare och riktigt duktiga sådana. Det är därför bland annat polisen gärna har dessa med i sitt arbete. Inget annat djur är så bra på att spåra upp försvunna personer och föremål. Hundar mår bra av mycket rörelse och aktivitet och tycker dessutom bara att det är roligt att få vara med och hjälpa till och vara till nytta. Se bara till att berömma hunden ordentligt när den gör sitt bästa och lyckas uppnå nya mål!

Nyttig information om hundar

Om man aldrig tidigare ägt en hund kan det kännas som mycket att lära sig om dem. Vad alla raser heter, hur ofta de ska gå ut och ur ofta det äter. Hunduppfödare hjälper mer än gärna till med allt praktiskt när man köper hunden, och det mesta annat kommer med tiden. Här kommer några bra fakta för att inte behöva känna sig som en total nybörjare.

  • Hundar av manligt kön kallas endast för hanar eller hanhundar, medan det kvinnliga könet kallas för tik.
  • Hundar behöver mycket motion. Minst tre gånger om dagen vill de ut. Promenadens längd beror på hundens storlek, styrka och ålder.
  • En hund lever i cirka 15 år, men kan bli upp till 20 år gammal. Små hundar och blandraser är de som lever längst.
  • Alla hundar är inte renrasiga. Blandras uppstår när två hundar av olika ras parar sig med varandra. Blandraser anses inte värda lika mycket men kan vara precis lika bra, om inte bättre, som en renrasig hund.

Rebecka Författare