Dags att skaffa hund?

 

Det är ett stort beslut att ta in en ny familjemedlem i sitt liv. En hund blir verkligen som en i familjen och en vän i många år framöver och skänker mycket lycka till sin omgivning. Det är därför viktigt att tänka igenom sitt beslut noga så man verkligen har den tid, plats och framtid som en hund kräver. När allt det praktiska är ordnat och du väl bestämt dig så säger vi bara välkommen till hundlivet!

Planera femton år framåt

En hund beräknas kunna leva i minst 15 år om den inte blir sjuk eller skadas tidigare. Det är en lång tid som hunden kommer gå vid din sida som din allra bästa vän. Självklart behöver man inte planera alla dessa år i detalj innan man skaffar hund, men det är ändå bra att fundera på vad man vill göra. Fördelen med en hund är att den kan följa med på mycket. Resor, flyttar och andra roliga saker kan hunden oftast följa med på. Ändrade familjeförhållanden är heller inga problem för en hund. Att skaffa barn efter hund går till exempel utmärkt.

Vem har hunden på dagen?

Det finns flera olika lösningar för vem som tar hand om hunden under dagarna. I början behöver den tillsyn dygnet runt, sedan kan den lämnas ensam högst 3-4 timmar i taget. En hund kan tränas i att bli lämnad ensam från att den är ett par månader gammal. Första gången lämnar man den bara några minuter, och sedan utökar man tiden mer och mer. Enligt lag får man inte lämna en hund ensam i mer än 4 timmar. Det går alltså inte att lämna hunden för en hel arbetsdag eller skoldag. Lösningen är hunddagis eller hundvakt om man inte har en sysselsättning som går att ta med hunden till.

Hitta uppfödare

Om man inte redan känner någon som som föder upp hundar eller väntar valpar är internet den perfekta platsen att leta. Alla seriösa hunduppfödare har hemsidor där det går att läsa om hundarna och deras stamtavlor. Renrasiga hundar med bra stamtavlor är ganska dyra, medan hundra utan stamtavla och blandraser är billigare. Andra alternativ är att ta över upphittade hundra från andra länder. Perfekt om man vill göra en god gärning och ge en hund en ny chans i livet. Då går det också att välja om man vill ha en valp eller en äldre hund.

Rebecka Författare